Het verhaal achter olijfolie

Geschiedenis

Olijfolie is het geperste sap van olijven, en het wordt al minstens 6000 jaar gebruikt als lampolie, als zalf en om voedsel mee te bereiden. Olijfolie komt voor in Egyptische hiëroglyfen, het Oude Testament en de gedichten van Homerus. Waar de olijfboom precies vandaan komt en wanneer de mensheid begonnen is met de teelt, is in nevelen gehuld. In ieder geval waren er in 2500 voor Christus op het Griekse eiland Kreta al uitgestrekte olijfboomgaarden. In het dorpje Vouves op Kreta staat ook een van de oudste olijfbomen ter wereld: minstens 3000 jaar oud!

De olijf

Het verhaal van een goede olijfolie begint bij de bron, de olijfboom. Deze houdt van een mediterraan klimaat en kan honderden jaren oud worden. De beste olijfopbrengst levert de boom wanneer deze tussen de 7 en 35 jaar oud is. Het weer, het aantal zonne-uren en de bodemgesteldheid zijn allemaal elementen, die van invloed zijn op het groeiresultaat en uiteindelijk de smaak van de olijfolie. Er bestaan meer dan 85 verschillende soorten olijven.

De olijfboom bloeit in het voorjaar van april tot en met juni met witte bloesem. In juni groeien de bloemen uit tot olijven, die steeds vleziger worden. De olijven veranderen vervolgens van kleur: van fel groen naar zachter groen, wat erop wijst dat de rijping is begonnen. Tijdens het rijpingsproces worden de zuren en sappen omgezet in olie. De olijven veranderen nu volledig van kleur. De kleur en mate van verkleuring is afhankelijk van het ras olijven. Zo wordt de Kalamata olijf achtereenvolgens groengeel, roodbruin, paars en ten slotte zwart. Hoe langer men ze laat rijpen, hoe meer olie ze bevatten. 

De gezondheid

Tegelijkertijd is het zo dat hoe eerder de olijven geplukt worden, hoe gezonder de olijfolie is. Olijfolie bevat veel enkelvoudig onverzadigd vetzuren, zogenaamde ‘goede’ vetten, die bijdragen aan verlaging van cholesterol en een hoog gehalte aan vitamine E.

Olijfolie staat bekend om de grote hoeveelheid natuurlijke antioxidanten die vrije radicalen kunnen bestrijden. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen. 

De oogst

Als men de olijven eerder plukt, betekent dat automatisch dat er minder olie geproduceerd kan worden uit dezelfde hoeveelheid olijven. Oil & Vinegar staat voor de beste kwaliteit. Daarom produceren onze olijfboeren enkel de hoogste kwaliteit extra vierge olijfolie, zij wachten dus niet lang met plukken in tegenstelling tot industrieel geproduceerde olijfoliën.

De eerste olijven worden - afhankelijk van het land - geplukt in september. Soms worden de olijven groen geplukt, soms pas als ze zwart zijn. Het grootste gedeelte van de oogst vindt plaats tussen november en februari. Groene tafelolijven worden vroeg in het seizoen geplukt. Voor olijfolie wordt veelal een mix gebruikt van onrijpe, half en volledig gerijpte olijven.

De meeste olijven worden met de hand van de bomen ‘geharkt’. In sommige olijfboomgaarden wordt gebruik gemaakt van trilmachines om de bomen leeg te schudden. Op de grond worden netten of zeildoeken uitgespannen om de vruchten op te vangen. Zo wordt voorkomen dat de olijven beschadigen en is het gemakkelijker om de olijven te verzamelen.

Geoogste olijven worden binnen 72 uur verwerkt om oxidatie en gisting te voorkomen. Een flink aantal van onze producenten hanteert een oogstproces waarbij maximaal 10 uur tijd zit tussen oogsten en persen. Dit komt de kwaliteit uiteraard ten goede.

Ieder jaar wordt van de nieuwe olijvenoogst als eerste de “Novello” olijfolie geperst. Dit is voor olijven wat de Beaujolais Primeur is voor de Beaujolais wijn. Deze extra vierge olijfolie is ongefilterd en wordt direct na het persen gebotteld. Daardoor krijgt Novello zijn frisse, grassige smaak die kenmerkend is voor verse olijven. 

Extra Vierge

Goede olijfolie is alleen olijfolie van de eerste persing.

Dit is de hoogste kwaliteit en betreft olijfolie die koud geperst is uit het vruchtvlees van verse olijven, met enkel mechanische middelen en die verder onbehandeld is. Deze zogenoemde Extra Vierge Olijfolie (EVOO) heeft een zuurgraad van maximaal 0,8% (dit is het gehalte vrije vetzuren uitgedrukt in het % vetzuur). Hoe lager de zuurgraad, hoe hoger de kwaliteit van de olijfolie. Overigens zegt dit feit op zichzelf niets over de smaak van de olijfolie. Dat is immers een heel persoonlijke ervaring.

Net als bij wijn kan aan EVOO een predicaat van oorsprong worden toegekend door het Ministerie van Landbouw in het betreffende land. Het geeft garantie over de streek en kwaliteit. Dit wordt ook wel Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) genoemd.

Gebruikt worden o.a.: DOP (Italiaans), AOC (Frans), DPO (Spaans). Voor het behoud van geur en smaak adviseren we onze Extra Vierge Olijfolie met name koud of op kamertemperatuur te gebruiken. Echter kan gefilterde EVOO ook tot 180ºC gebruikt worden voor bakken en braden. Oil & Vinegar heeft echter ook een Extra Vierge Olijfolie die tot 210ºC kan worden verhit. Deze Bak & Braad Olijfolie Extra Vierge is daarmee uitermate geschikt om te (roer) bakken, braden, wokken en frituren.

1. Extra Vierge olijfolie

Extra Vierge staat ook wel bekend als ‘extra vergine’, ‘ongeraffineerd’, ‘extra-vièrge’, ‘extra virgin’ en ‘koud geperst’. Het betreft eersteklas olijfolie van een eerste koude persing of koude centrifugering. De zuurgraad (vrije vetzuren) van extra vierge olijfolie mag wettelijk gezien niet hoger zijn dan 0,8%.

essentiële micronutriënten (vitamines, mineralen, spoorelementen, antioxidanten, fytochemicaliën e.a.) dan verhitte olijfolie.

Na het persen en filteren wordt de olijfolie niet gefermenteerd. De olie heeft bovendien geen aanvullende zuiveringsprocessen hoeven ondergaan. Het is dus eigenlijk niks meer of minder dan onbewerkt olijvensap. Extra vierge olijfolie heeft zodoende een onberispelijke, uitgesproken olijfsmaak en bevat meer 

2. Vierge olijfolie

Vierge olijfolie komt van een tweede of derde koude persing (of van centrifugering) en mag een zuurgraad tot 1,5% hebben. Vierge olijfolie heeft een neutralere smaak dan extra vierge olijfolie… Maar is nog altijd beduidend uitgesprokener van smaak dan “normale” geraffineerde olijfolie. Weetje: ‘Vierge’ is Frans voor ‘maagdelijk’, ‘Virgin’ is de Engelse vertaling en ‘Vergine’ Italiaans.

3. Traditionele olijfolie

“Gewone” of traditionele olijfolie is doorgaans een mengsel van 85% geraffineerde olijfolie en 15% vierge olijfolie. Deze olijfolie is beduidend neutraler van smaak dan vierge en extra vierge olijfolie.

Doordat gewone olijfolie gecentrifugeerd, gefermenteerd, gereinigd en gebleekt is, bevat ie minder water dan vierge en extra vierge olijfolie. Hierdoor spettert gewone olijfolie minder bij verhitting. De zuurgraad (vrije vetzuren) ligt doorgaans tussen de 2 en 3%.

4. Polmace olijfolie

Pomace is olijfolie die veelal uit centrifugering of laatste persingen wordt gewonnen. Het is een residu en restproduct dat middels verhitting tot 28% uit de olijfpulp wordt geperst. Deze goedkope olijfolie wordt voornamelijk binnen de culinaire industrie gebruikt om te bakken en braden op hoge temperaturen.

Tip: Normale, geraffineerde olijfolie is het meest geschikt om te verhitten; vierge en extra vierge olijf oliën zijn smaakvoller en zodoende geschikt voor koud gebruik (saladedressings e.a.).

Het productieproces

In het verleden werden olijven na het oogsten binnen 3 dagen tussen molenstenen (meestal graniet) geplet tot een dikke olijfmassa. Deze dikke massa werd uitgespreid over ronde, gevlochten matten (‘scourtins’ genaamd). De ronde matten werden vervolgens op elkaar gestapeld. Deze stapel van matten werd daarna hydraulisch geperst. Het vocht dat uit deze persing komt is een mengsel van olie en in water opgeloste bittere smaakstoffen. Het water en de olie worden gescheiden door centrifugeren (actief) of door decanteren (passief). Tenslotte wordt de olie gefilterd. Tegenwoordig wordt geperst volgens het continu systeem dat al deze stappen combineert in één proces en een betere kwaliteit olie oplevert omdat er minder oxidatie kan optreden.

Uit 5 kg olijven verkrijgt men slechts 1 liter olie! (1 olijfboom levert gemiddeld 15 à 50 kg olijven per jaar, oftewel 3 tot 10 liter olijfolie). Olijfolie kan het beste bewaard worden op een koele, droge en donkere plaats.

Bron: Oil & Vinegar